24 Ekim 2006

Viral videonuz işe yarayacak mı?

Allbusiness.com sitesinin editörlerinden Robyn Tippins, 12 Ekim’deki makalesinde markaların başarılı viral kampanyalarından bahsetmiş ve “Başarılı viral videonun 10 temel kuralı”nı güzel özetlemiş. Bu özet ve benim eklediğim birkaç yorum şu şekilde.
1. Viral videonuzun markanızla illa direkt bağlantısı olması gerekmiyor.
Örneğin şu linkteki viral videoyu izleyin.


Bu videoda Brunswick bilardo masaları beni ilgilendirmiyor. Ben videodaki eylemin ilginçliğine ve eğlencesine takılıyorum. Ama masaların Brunswick masalar olduğu görünüyor. Sadece görünüyor başka bişey yok…

2. Videonuzun tanıtımını yapmayın!
Videonuzu tanıtmak için kendinizi zor tutuyorsunuz biliyorum. Ama yapmayın! Eğer gerçekten viral bir video yaptıysanız zaten buna ihtiyacınız olmayacak.
3. İlla tanıtım yapmanız isteniyorsa?
Bazen patronunuz videoyu internete attıktan sonra sizin hiçbirşey yapmadan öylece oturup, olanları izlemenizden rahatsız olabilir. Bunu anlıyorum. ? Ayrıca müşteriniz illa tanıtım yapılmasını istiyor olabilir. Bu baskılara karşı koyamadıysanız sadece 10 (fazlası değil) öğrenciye bu videonun linkini gönderin ve “şu videoya baksana” deyin. Bunun viral bir kampanya olduğunu kesinlikle söylemeyin. Beğenip beğenmediklerini anlamaya çalışın. Yorum almaya çalışın. Zaten beğenmişlerse hemen bunu çevrelerine göndermeye başlayacaklardır.
4. Olmadıysa zorlamayın
Eğer viral videonuz başarısız olduysa sakın zorlamayın. “Yeterli kişiye ulaşmadı” düşüncesiyle tanıtımı arttırmaya, çevreye mailler göndermeye kalkışmayın. Durumu daha trajik hale getirmekten başka işe yaramaz.
5. Başarılı viral videoları izleyin
Başarı sağlamış viral videoları izleyin, iyi analiz edin. Bu videoları bulmak zor değil. Zaten bir çoğu size de ulaşmış olması gerekiyor. Başarılı olanların ve başarısız olanların nedenlerini anlamaya çalışın.
6. Yorumları önemseyin
Video hakkında etkileşim yaratacak bir ortam bulun. (blog gibi…) Gelen yorumlara mutlaka ama mutlaka cevap verin. Kötü yorumlara da aynı şekilde. Fakat markanın konuşmacısı gibi konuşmayın. Videoyu çeken kişi olarak yazın. Samimi bir dil kullanın. Tüm yorumların yaklaşık %10’u sizin cevaplarınızdan oluşsun.
7. Yeni bir şey denemekten çekinmeyin
Birinci maddede söylendiği gibi illa markanızla bağlantılı bir video olması gerekmez demiştik. Fakat bunun tersini yapan ve başarılı viral videolara sahip markalar da var. Örneğin NBC gibi…

8. Önce öğrenci “Focus Group”unuzla videonuzu paylaşın, müşterinizle değil
Müşterinize “bu çok iyi bir video oldu, kesinlikle başarılı olacak” demeden önce videonuzu yukarda açıkladığımız gibi 10 kişilik öğrenci grubunuzla paylaşın. Önce onların yorumlarını alın. Öğrenci grubu videonuzu başarılı buluyorlarsa müşterinize dönüp “Emin olun bu video markanıza zarar vermeyecek” diyebilirsiniz. Bu sıralamaya uymazsanız “10 günde müşteri kaybetmenin püf noktaları” kitabınızı yazmaya koyulabilirsiniz.
9. Temiz olun
Videonuz provokatiflik içerebilir ama iğrençlik asla!! Markaya zarar verecek görüntüler, sesler, metinler kullanmayın. Mizah, viral videolar için önemlidir ve yararlıdır ama unutmayın zekice yapılmış mizahdan bahsediyoruz. Argodan değil!.
10. Nişleri önemseyin
İnternetin niş kitlesini önemseyin. Onlar videonuzun yayılmasında en aktif grup olacaklar. Onlara daha rahat ulaşmak için bu kitlenin internetteki sosyal gruplarına dahil olun. Videoları paylaştıkları, izledikleri bloglara, sitelere üye olun. Fırsatını bulduğunuzda viral videonuzu sakince onlara gösterin. Gerisini onlar hallederler…

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home