28 Ekim 2007

moleskine projesi


Mattias Adolfsson

'Moleskine Project', bu defterleri kullananların bu zamana kadar ortaya çıkarılmadıkları karalamaların, eskizlerin, desenlerin proje blogunda toplandığı kollektif bir blog projesi. Eskizlerini, desenlerini paylaşmak isteyenleri bloga davet ediyorlar. 8 Ekim'de başlayan projeye dünyanın dört bir yanından çizimler, desenler gelmeye başlamış. Sonuçta karlı çıkan Moleskine markası olmuş. :)

Moleskine: Moleskine, geçtiğimiz iki yüzyıldan beri Van Gogh, Picasso, Ernest Hemingway ve Bruce Chatwin gibi birçok Avrupalı sanatçı ve düşünür tarafından kullanılan bir defterdir. Moleskine defterlerinin neredeyse iki yüz yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. İnsanların akıllarında tutmak istedikleri ayrıntıları yazmaları gerektiğinde kullandıkları ufak tefek, siyah vinil kapaklı, sarı yapraklı, basit ve sade görünümlü defterlerdir. 1986 yılında üretimi durdurulmuş -fakat bir süre sonra yeniden üretilmeye başlanmış- olan bu defterlerin bu kadar sevilmesinin bir diğer nedeni de Picasso, Van Gogh gibi isimlerin bunları ellerinden düşürmemiş olmalarıdır. Fransızların "Moleskin", İtalyanlarınsa "Moleschino" dedikleri bu akıl defterlerinin ilk olarak nerede doğduğu bilinmiyor. İlk olarak esin perisini kaçırmak istemeyen Fransız şairler için çıkarıldığı sanılıyor.

link Moleskine Project

Etiketler: ,

25 Ekim 2007

online psikoloji

Slide 1: online kullanicinin psikolojisi user psychology behind usability

Slide 2: 7 ± 2 Prensibi
• Bilgi prosesi sirasinda insan beyni bilgiyi yiginlar ve tomarlar halinde parçalara bölerek almaya çalisir. • Insanin “yakin zaman hafizasi” ayni anda 5 ila 9 olguyu ayni anda hatirlamasina olanak verir. • Dolayisiyla 7 ± 2 prensibiyle navigasyon menülerindeki opsiyonlar ortalama 7 adet olarak belirlenir.

Slide 3: 2 sn. Kurali
• Kullanicilarin bir çogu siteye girdiklerinde; Kalma veya gitme kararini ilk 2 saniyede verir.

Slide 4: “3 klik” Kurali
• Bir çok kullanici sitede aradigi bilgiye ortalama 3 klik sayisi içinde ulasamazsa siteyi kullanmaktan vazgeçer.

Slide 5: 80/20 Kurali (Pareto Prensibi)
Pazarlama biliminde: Mevcut satisin % 80’i müsterilerin % 20’sinden gelir. Tasarimda: Etkinin % 80’i mevcut görsel tasarimin %20’sinden gelir.

Slide 6: “Baby Duck” Sendromu
Bebegin bir seyden rahatsiz oldugu zaman suratini eksiterek çigirtkan bir ses tonuyla aglama durumuna geçmesi. • Kullanicilar ilk defa gördükleri yeni tasarim strüktürü veya menü yapisi ile karsilastiklarinda öncelikle “Baby Duck Sendromu” gösterir. • Asina olmadigi tasarimsal yapilara alisma süreci gerekir. ÖNCE: Yeni tasarima ilk tepki. SONRA: Iyi tasarim rahatlatir. • Iyi tasarimlarda kullanicinin bu sendromdan çikmasini bir süre beklemek gerekir.

Slide 7: “Banner Blindness” Sendromu
• Web kullanicilari “reklam gibi” görünen her seyi görmeme egilimindedir. (Ne kadar renkli ve dikkat çekici olsa bile.) Göz Takibi “Isi Haritasi” Kirmizi alanlar yogun, sari alanlar az yogun, mavi alanlar en az takip edilen alanlar. Yesil çerçeveler deneyden sonra bannerlari belirtmek için sonradan çizilmis.

Slide 8: “Cliffhanger Effect” (Zeigarnik Effect)
• Psikolojik arastirmalara göre insanlar devamli yeniyi, macerayi, farkliligi arar. Sorulmamis sorulara cevap verebilmek, bunun için provoke edilmek ister. • Web kullanicisi sorulmamis sorularla, merak uyandiracak metinler ve görsellerle provoke edilmelidir. • Kullanici, banner ile “duygusal bag” kurabilirse klikleme istegi duyar.

Slide 9: Göz takibi
• Kullanicilar web sitesinde görsel anlamda konfor arar. • Gazete ve dergi okuyucularinin göz takibi öncelikle büyük fontlara yönelirken online kullanicinin gözü öncelikle navigasyon menüsüne yöneliyor. • 2 tür göz takibi vardir. Metodolojik & Tarama... • Online kullanicilar dergi ve gazetelere göre daha fazla Göz Takibi Haritasi: “Öncelikli bölümler büyük daireler. Daireler arasindaki “Tarama” göz takibi yapar. baglantilar göz takibi sirasinda ziplamalari gösteriyor.

Etiketler: ,

22 Ekim 2007

el vajina


Neyse ki benim başıma gelmemiş zamanında. :)

dijital öğrenci


Kansas State Üniversitesi'nde günümüz öğrencilerinin temel karakteristik özellikleri üzerine araştırmalar yapan Michael Wesch, 200 öğrencisi ile ortak çalışarak projenin ana hatları hakkında özet geçen yukarıdaki kısa videoyu çekmiş. Dijital dünyanın vatandaşlarının "öğrenme" davranışları, güdüleri nasıl işliyor? "Öğrenme" konusunda ihtiyaçları hangi yönde ilerliyor? Beklentileri neler? gibi soruların yanıtlarını araştırdıkları çalışmaya ait video serileri devam edecek anlaşılan.
link digital ethnograph

Etiketler:

19 Ekim 2007

Metin Demirhan yoğun bakımda!


'Türk Sineması'nın son dönem literatürüne önemli katkıları bulunan, Fantastik ve Erotik sinemamız üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiren, yazar-çizer-karikatürist Metin Demirhan' beyin kanaması sebebiyle hastaneye kaldırıldı ve durumu kritik. Yeşil kart bürokrasisinin uzaması yüzünden tedavi masrafları karşılanamıyor. Destek olmak isterseniz yardımların yatırılacağı banka hesap no'su aşağıdadır.
Banka Adı:
Garanti Bantası • Şubesi: Levent • Şube Kodu: 401 • Hesap No: 6689740 • Hesap Adı: Şeniz Demirhan"

Yukarıdaki haberi lütfen bloglarınızda yayınlayın.

17 Ekim 2007

learn dance disco 78


Diesel "Disco Dance" viral videosu. Disco dans dersleri remiksi. Müzik Hexstatik grubuna ait.
link Diesel yeni kampanya
link Hexstatic

Etiketler:

14 Ekim 2007

başarılı web siteleri

Etiketler: ,

plazes

Download Flash plugin


Plazes, Twitter benzeri bir uygulama. Google Maps ile entegre yapısı var. O an nerede olduğunuzu, arkadaşlarınızın nerede, ne yaptığını izleyebileceğiniz bir uygulama. Asıl başarısını mobil uygulama ile yakalayacak gibi. Örneğin Plazer'a şöyle bir SMS gönderiyorsunuz; "Biraz önce uçaktan indim. İstanbul'dayım." Plazer, sizi profil haritanızda otomatik "Istanbul" olarak işaretliyor. Veya "Bu akşam "Tünel, Sokak Kahvesi"nde bir bira içmeye ne dersiniz?" SMS gönderiyorsunuz. Arkadaş listenizdekilerin haritasında sizin bira içmeyi düşündüğünüz bar otomatik işaretleniyor. Cep telefonlarına entegre harita ile listenizdeki arkadaşlarınızın nerede ne yaptıklarını eş zamanlı olarak izleme şansınız oluyor.
link Plazes

Etiketler: , ,

08 Ekim 2007

interaktif müzik videosu - neon bible


The Arcade Fire'dan Vincent Morisset imzalı "Neon Bible" isimli interaktif müzik videosu.
link Neon Bible interaktif video
link yönetmen & action script programcısı Vincent Morisset

Etiketler: , ,

05 Ekim 2007

5 online kullanıcı segmenti


Stratejik pazarlama şirketi Media-Screen’in direktörü Josh Crandall şöyle diyor: “Geniş band internet kullanıcıları şu zamana kadar tek tip karakter olarak tanımlandılar. Bu doğru bir tespit değil.” Crandall, internet kullanıcılarını 5 temel karakter segmentinde tanımlıyor. Crandall'ın segmentasyon yaklaşımına büyük oranda katılıyorum. Bu konuyla ilgili makalesinden ilgimi çeken bazı bölümleri çevirdim ve sunumlaştırdım. Sizce kullanıcıları online davranış biçimlerine göre bu şekilde segmente edebilir miyiz?

Etiketler: ,