25 Kasım 2007

internet=eğlence kabul. Peki ama eğlence=sululuk mu?


Burada sık sık konu ettiğim "bilginin görselleştirilmesi ve estetikleştirilmesi" konusunda yerel örneklerimiz o kadar az ki. Hatta yok! Bilgiyi online ortamda sunabilmek için eldeki datayı düzenlemek, filtreleyerek enformasyon haline getirmek ve yorumlayarak işitsel ve görsel bilgi halinde sunmak gerekiyor. Bu zorlu prosesin altına girmek istemeyen tasarımcılar ve bu tasarımcılara iş veren markalar yabancı sitelerin tasarımlarını, tasarım kodlarını kopyalayarak günü kurtarıyorlar. Alan memnun satan memnun durumu. Hep şikayet ettiğimiz Türkçe içerik sorununu bu alanda da yaşıyoruz. Artık uzun metinler döneminin bittiğini biliyoruz. Peki bu uzun metinleri kim görselleştirecek? Ses, video ve fotoğrafın metinsel içerikle etkileşimli entegrasyonunu doğru düzgün şekilde sunan Türkçe bir site gösterebilir misiniz? Yok! Yukarıdaki örnek New York Times gazetesinin web sitesinde The Metropolitan müzesinin Yunan ve Roma dönemi eserlerinin sergilendiği bölümünün online ortamda sunumu. Bu, yabancı sitelerde gördüğümüz birçok örnekten sadece birisi.
Web sadece eğlence ortamı mıdır? Web sadece geyik muhabbeti ortamı mıdır? Bilgisiz ve kopyacı tasarımcılar, interneti bu anlamda kullanmayı gereksiz bulan, markalarına prestij ve değer katacağının farkında olmayan hem ilgisiz hem bilgisiz marka yöneticileri ve hepsinden önemlisi bu markalara dijital ortamda hizmet veren interaktif ajanslar özgün ve değerli işler çıkarmak istiyorlarsa, istiyorsak internet=eğlence, eğlence=sululuk algısından artık kurtulmamız gerekiyor.
link The Metropolitan müzesinin Yunan ve Roma dönemi eserlerinin sergilendiği bölüm

Etiketler: ,

2 Comments:

Blogger seksenakildoksanfikir said...

sanırım biz, bu sorunun başına harikulade sıfatını da ekleyerek bu işleri yapaibliriz diyebilirim.

ancak, sermaye yokluğu ne yazık ki bir işi artık düşünmemizi bile engelleyecek seviyede enerjimizi tüketmekte.

10:03 ÖÖ  
Blogger Baris Erkol said...

ben bu sorunun "sosyal devlet" olamama sorunu olduğunu düşünüyorum. Yani demek istediğim devlet buna sosyal bir iş olarak bakarsa ki öyle baklamalıdır gerekli bütçeyi ayırması hiç de zor olmaz bu durumda. Tabii ki sponsorların da desteği ile yürüyecek projeler olacak bu işler ama dediğim gibi haliyle sadece kapitalin baz alındığı kapitalist düzende bu tip projeleri üretmeyi düşünmeyi sağlayacak koşul zaten yaratılamıyor.

3:01 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home