30 Ocak 2006
Marrsbar bardak altlığı tasarımları
not: Bu arada önümüzdeki günlerde bir kaç arkadaşımla bu konu ile ilgili bir sürpriz hazırlığındayız. Şimdilik bu kadar ipucu yeterli.
25 Ocak 2006
24 Ocak 2006
Uzakdoğu’da yeni “Pop Yıldızı” Modeli
Artık berber salonlarında saçlarını kestirmiyorlar. Rüzgar tünelinde bir kavgaya tutulmuşlar gibi arkaya doğru dağınık şekil verdikleri saçlarını gerekirse kendileri kesiyorlar. Ucuzlukta buldukları şekilsiz, ıspanak yeşili bir kazağı 13$’a alıp giyiyorlar. Bunlar için paranın giyime harcanması anlamsız. Paralarını son çıkan bilgisayar oyununa veya yeni bir bilgisayar programına yatırmak için saklıyorlar. Bunların ekstra 1 saatleri var ise emin olun bunu bilgisayar oynayarak geçireceklerdir. Tokyo’nun yeni seks sembolleri, yeni idolleri bunlar.
23 yaşındaki Sayaka Miyazaki (kız) onlar için şöyle diyor: “Çok samimi görünüyorlar. Olaylara yaklaşımları sakin ve rahat. Giyimlerine, davranışlarına özen gösterenleri ise çok gülünç buluyorum, onlara tahammül edemiyorum. Kızlar, kendini öne atan, tarzıyla kendini göstermeye çalışan erkekleri itici buluyorlar. İlgilerini kaybediyorlar.” Aslında Miyazaki ilginç bir şey söylemiyor diye düşünebiliriz. Fakat Kore’li pop yıldızı Be Onjun’un son iki senedir yakaladığı popülerliği tanımlamamızda bu sözlerin yardımı oluyor. Be Onjun utangaç, kızlara karşı çekingen ve tarzı ile yukarıda tanımladığımız erkek modeline uyuyor ve bu haliyle Uzakdoğu’nun seks idolü konumunda.
Kaynak: International Herald Tribune 19 Ocak
iso50
Between You and Me
link Patrykrebisz
kaynak bigumigu
23 Ocak 2006
17 Ocak 2006
Dokunsal Günlük_ Everything I Touch Photo Diary
link "Everything-I-Touch Photo Diary" projesi
link Juergen Siebert'in günlüğü
link istanbul vs.
15 Ocak 2006
Aslanlar ve Doğal Ortamları
Online dünyanın nimetlerini kullanarak tüketici davranışlarını global olarak incelemeye çalışan trend araştırma şirketlerinin kurduğu ekiplere katılan “trend avcıları/ajanları” tüketici davranışlarının izlenmesi, yeni trendlerin keşfedilmesi konusunda bir kırılma noktası oldular. Çoğunlukla İngiltere’de konumlanan “Trend Araştırma” şirketlerinin dünyanın bir çok merkezinde ajanları bulunuyor. Berlin’de, Paris’de, Tokyo’da, New York’da, İstanbul’da, Dubai’de yaşamlarını sürdüren bu ajanlar, periodik olarak trend araştırma merkezlerine raporlar gönderiyorlar. Bu raporları antropologlar yorumluyorlar, periodik trend raporları haline getiriyorlar. Bu raporların fiyatları haliyle yüksek oluyor. Ürünlerinin global olarak konumunu merak eden, yeni pazarlama alanları keşfetmek isteyen, tüketicinin yaşamındaki yerini anlamak isteyen marka sahipleri bu raporları satın alıyorlar. Bu sayede rakiplerinden bir adım önde olmayı amaçlıyorlar.
Şimdilerde yeni bir kırılma noktasındayız. İnternetteki “download” döneminden sonra yaşadığımız “upload” dönemi, “podcasting”, vloglar (video bloglar) ve yakın zamanda tanışacağımız internet 2 (saniyede 983 megabit hızla veri nakletmeye olanak saglayan yeni yapı) sayesinde trend araştırmalarında yeni açılımlar yaşanacak. Yavaş yavaş bu yeni trend araştırma örneklerini net üzerinde izlemeye başladık bile. Trendwatching bunu “sanal antropoloji” (virtual anthropology) olarak tanımlıyor. Nette oluşturulan fotoğraf paylaşım ortamları (örneğin flickr), video paylaşım ortamları (örneğin youtube), ses dosyası paylaşım ortamları (örneğin ODEO), video chat ortamları (örneğin skype) ve tabi ki tüm bu uygulamalara entegre olabilen bloglar, trend araştırmalarının yeni mecraları oluyorlar.
Bu mecraların henüz tam anlamıyla kullanıldığını söyleyemeyiz. Fakat doğru yorumlandığı takdirde netteki mevcut datanın marka stratejistlerine önemli bilgiler verdiğini söyleyebiliriz. Örneğin insanlar evlerinde bilgisayar oyunları oynarlarken nasıl görünüyorlar? Odaya konumlanmaları nasıl? Etraflarında neler var? Kültürel farklılıkların aynı üründeki karşılıkları neler oluyor? Bu gibi sorulara cevap arıyorsanız buradan fikir alabilirsiniz.
Shanghai’da insanların oturma odaları hakkında fikriniz yok mu? O zaman buradan önemli bir fikirler edinebilirsiniz, günlük yaşamlarından detayları gözleyebilirsiniz.
Peki kentli insanın vazgeçilmez objesi çantasının içini merak ediyor musunuz? Çantanın içinde yer edinmesini istediğiniz bir ürününüz mü var? Sokakta insanları çevirip “çantanızın içine bakabilir miyim?” sorusunu soramayacağınıza göre ne yapacaksınız? Flickr’da bir grup oluşturacaksınız ve “çantanızın içinde ne var?” sorusunu soracaksınız. Burada olduğu gibi.
Giysi dolaplarında neler var? Çalışma masalarını nasıl kullanıyorlar? Evinden taşınan insanlar hangi güdülerle kutulara eşyalarını yerleştiriyorlar? Birçok trendin çıkış noktası olan Japonya’nın sokaklarını mı merak ediyorsunuz? Veya Tokyo sokak modası mı sizi ilgilendiriyor?
Diyelim ki buzdolabı üreticisisiniz. Üzerine yapıştırılan postitlerle, magnetlerle, gündelik notlarla ve ürünlerin içerdeki yerleşimi ile kişinin karakterini yansıtan bir başka beyaz eşya yoktur. Bunu gözlemlemek mi istiyorsunuz? O zaman buraya bakacaksınız.
Eğer yerel kullanıcının davranışı sizi daha çok ilgilendiriyorsa, Türkiye’de henüz ikinci bir örneği olmayan buzdolap.com’dan fikir edinebilirsiniz. Buzdolap.com sitesi 0 (yazıyla sıfır) bütçeyle oluşturulmuş bir proje. Türkiye’de bu tip bir başka araştırma projesinin olmaması düşündürücü.
Yukarıda verdiğim örneklerin tamamı kullanıcı ile interaktif olarak yürüyen, içinde eğlence barındıran ve bu sayede tüketicinin samimi olarak kendini açtığı uygulamalar. Dediğim gibi kullanıcı davranışlarının izlenmesi için elimizde müthiş fırsatlar var. Değerlendirmek bize kalmış. Şunu da gözden kaçırmamak gerekir ki, bu araştırmaların verimli olması için internet ve teknoloji kullanıcılarının artması gerekiyor. İnternet üzerinden ulaştığımız bu dataların sahiplerinin ürünü kullanan, teknolojiye belli oranda hakim sınırlı bir kitle olduğunu unutmamak gerekiyor. Önümüzdeki zamanda bu kitlenin artacağını biliyoruz. Yakın zamanda trend araştırma şirketlerine değil de, bu dataları doğru yorumlayacak antropologlara, sosyologlara, marka profesyonellerine ihtiyacımız olacak. Çünkü aslanları doğal ortamlarında hepimiz izleyebiliyoruz ama doğru yorumlayabiliyor muyuz?
not: Yukarıda trendwatching'den alıntılar yapılmış ve görsellerden yararlanılmıştır.
14 Ocak 2006
The Freesound Project_ ses efekti arşivi
royksopp-what else is there?
link The Freesound Project
11 Ocak 2006
The Life Aquatic with Steve Zissou
Filmin web sitesi de aynı espri anlayışla eğlenceli tasarlanmış. Hatırı sayılır sayıda sinema izleyicisi tarafından şimdiden kült hale gelen filmin müziği (özellikle bu müziği nette buldum, uygun formata çevirdim ve cep telefonumun melodisi olarak kullanıyorum, mutluyum, gururluyum), film içinde kullanılan Adidas ayakkabılar, objeler pazarlama stratejisinin başarısıdır.
Yönetmen Wes Anderson'ın diğer filmleri, BottleRocket(1994), BottleRocket(1996), Rushmore(1998), The Royal Tenenbaums (2001), The Fantastic Mr.Fox (2006'da tamamlanacak).
link The Life Aquatic with Steve Zissou
link Bant Dergi (Yukarıda Bant Dergi Aralık 2005 sayısından alıntılar yapılmıştır.)
03 Ocak 2006
Sanal ortamda bir marka Jones Soda
Jones Soda web sitesinde, internet kullanıcısının beklentisini karşılayacak standart içerik bilgilerini veriyor. Bu bilgileri; Jones hakkında, ürünler, Jones Ekibi, haberler, cemaat (community), linkler, iletişim başlıkları altına almış. Jones Soda’nın diğer sitelerden ayrışmasını sağlayan özelliği, kullanıcı ile interaktiviteyi devamlı koruması. Bu amaçla sitelerinde devamlı olarak interaktif uygulamalara yer veriyorlar. Bu uygulamaların sadece internet ortamında etkileşim sağlamasından ziyade, tüketicilerin gündelik yaşamlarında bu projelerin karşılıklarını gündelik yaşamlarında görmeleri başarının altında yatan temel sebep oluyor.
Örneğin…
Top Cow Contest
My Jones
My 2006 Resolutions
Jones Soda Photo Gallery:Gündelik yaşamda çektikleri fotoğrafları sitede yayınlayan kullanıcılar, interaktif oylama ile yarışıyorlar. En yüksek oyları alanların fotoğrafları Jones Soda şişeleri etiketlerine basılıyor ve piyasaya sürülüyor.
My Jones Music
Jones Map
Jones Soda ürün tattırma aktiviteleri:Ürün kullanıcı deneyimini ölçmek, kullanıcılardan geri dönüşüm almak amacıyla bu çalışmayı eğlenceli bir aktiviteye çevirmişler. Bu aktivitelerden fotoğrafları, yorumları ayrı bir sitede herkesle paylaşıyorlar.
Jones Blog:Günceli yakalamayı bilen Jones Soda kurduğu blog ile internet kullanıcı ile kesintisiz iletişim halinde oluyor.
Jones Soda neden başarılı bir site uygulaması?
• Artık internette sadece interaktivite yetmiyor. Ürün kullanıcıları sanal ortamdaki bu interaktivitenin sonuçlarını gerçek hayatlarında yansımasını görmek istiyorlar. Jones Soda bunu yapabiliyor…
• “İnternet2” olarak tanımlanan, kısaca internetin “download” döneminden sonra “upload” dönemi olarak tanımlanan geçişe çok iyi ayak uydurmuş. Kullanıcılar bu sayede siteyi ve markayı sahipleniyorlar.
• Sitede kullanılan fotoğrafların (ve tabiiki ürün etiketindeki fotoğraflar) tamamen kullanıcılardan gelen görsellerden oluşuyor. Bundan taviz vermiyorlar. “Hayatın içinden” demek bu olsa gerek.
• Celebrity kullanımı: Site kullanıcıları arasına belli aralıklarla ünlü kişilerin katılmasını sağlıyorlar. Bunu çok bağırmadan yapıyorlar. Bu sayede cemaate dahil olanlar burada olmaktan gurur duyuyorlar.
link Jones Soda
Chris Cunningham'ın kısa filmi Rubber Johnny
link Chris Cunningham
link Rubber Jonny