29 Nisan 2007
Rolling Stone'nun bir hikayesi var

Bir dergi hayatımızı değiştirir mi? Hayır... Bir dergi hayatımızı değiştirecek vizyonu sunabilir mi? Evet... Rolling Stone, müziği araç olarak kullanıp bunu sahipleniyor. İlanlarda ne bir müzik grubu, ne odasında müzik dinleyen bir ergen ne de bir müzik festivalinden bir görüntü var. “Before” fotolarına bakınca bu ergenlerin zaman içinde dinledikleri müziğin de etkisiyle yaşama bakışlarındaki değişimin hikayesini kurabiliyorum. Yanlış bilmiyorsam Rolling Stone dergisinin birincil hedef kitlesi müziğe biraz daha bilinçli yaklaşan, anlamaya çalışan ve albüm yorumlarını önemseyen, okuyan bir kitle. Ve "Hayatımızı değiştiren 500 müzik albümü" denildiğinde özellikle 20-35 yaş grubuna dahil kişilerin buna ilgi gösterecekleri bariz. Yani 70'lerde ve 80'lerde doğan jenerasyondan bahsediyorum. Bu fotoğraflardakilerin 70'lerdeki ve 80'lerdeki ergenler olması tesadüf değil. Benim bu fotoğraflardaki arkadaşlardan daha da eblek halde çekilmiş fotolarım var. Mesela benimkinin yanına "Queen'in Innuendo albümünü dinlemeden önce" yazabiliriz. :) Demek istediğim; Rolling Stone basın ilanlarının bir hikayesi var ve ben bu zeki yaklaşımı seviyorum. Bu arkadaşların “After” fotoları gözümün önüne geldi bile. :)
link1 serinin diğer ilanı
link2 serinin diğer ilanı
link1 serinin diğer ilanı
link2 serinin diğer ilanı
26 Nisan 2007
24 Nisan 2007
Mükemmel sunum
Watch Dick'in mükemmel sunumu. Kimlik 2.0 kavramını kendi kimliğini merkeze alarak anlattığı 15 dakikalık sunum, içerik anlamında etkileyici. Fakat asıl kendisine hayran bırakan tarafı içeriğe hakimiyetini "gelmiş geçmiş en etkileyici stil" olarak tanımlanan belli ki kendisine has anlatım şekli ile birleştirmiş olması. :)
ek not: Sunumun peşinden gidince anladım ki sunum metodu Lawrence Lessig'in geliştirdiği "Lessig Method"muş.
link Lessig Method
ek not: Sunumun peşinden gidince anladım ki sunum metodu Lawrence Lessig'in geliştirdiği "Lessig Method"muş.
link Lessig Method
Holistik bakabilen kazanır

Bilginin görselleştirilmesi. Bilgi mimarisi. Bilginin estetiği. İnovatif istatistiksel analiz, yazılım algoritmaları gibi karizmatik tanımlar içerse de aslında databankların anlaşılır halde sunulması, tüm dataların birbirleri ile ilişkilerinin sorgulanmasına ve elde edilen sonuçların görselleştirilmesine dayanan bir disiplinden bahsediyorum. İnternetin her anlamda ölçülebilir olması bu disipline ait uygulamaları öne çıkardı. Ölçülebilirden kastım kim nereyi kaç defa tıklamış, hangi siteye kaç defa girmiş değil tabii ki. Hangi duygularla o siteye girmiş, o siteye girdiğinde bulunduğu şehirde, kasaba hava durumu nasılmış, o anda hangi şarkıyı dinlemekteymiş gibi ölçmek istediğiniz her türlü durumu görselleştirebilmekten bahsediyorum. Bu konuda çok fazla ahkam kesmek istemiyorum çünkü ben de son zamanlarda bu konuda bilgilenmeye, anlamaya, öğrenmeye çalışıyorum. Dünyaca tanınan yaratıcı işleri ile parmak ısırtan reklam ajansı "Wieden + Kennedy" yeni web sitesini boşuna yenilemedi. Yaratıcı bir zihinde bulunması gereken 4 temel işlev olan "analitik düşünme, ifade gücü, estetik algı ve merak" bilgi mimarisinin oluşturulması için dengeli şekilde kullanılması gereken yetiler artık. Bu da holistik bir bakış açısı ile mümkün olabilir. Yani artık holistik bakabilen kazanır.
link Wieden + Kennedy
link wefeelfine
link lovelines
link visualcomplexity
link informationdesign
link Wieden + Kennedy
link wefeelfine
link lovelines
link visualcomplexity
link informationdesign
17 Nisan 2007
"unseen weather video"

Çok yeni olmamasına rağmen halen yenilikçiliğini koruyan ve interaktiviteye farklı bir açıdan bakan bir proje. Siteye girdiğinizde sizin dünyanın neresinden o siteye girdiğinizi anlıyor, bulunduğunuz bölgenin o anki hava raporunu buluyor ve günlük hava durumuna göre size özel video işini izletiyor.
link
link
12 Nisan 2007
11 Nisan 2007
e.a.t: experiment and typograpy

Çek ve Slovak tasarımcıların tipografi ve deneysellik üzerine kurdukları ortak bir platform. Tasarımcıların bu alandaki fikirlerini dile getirecekleri, işlerini sergileyebilecekleri, sunacakları özgür bir ortam sunmak gibi bir misyonu olduğu anlaşılıyor. Site tasarımı da misyonlarına yakışır bir anlayışla tasarlanmış. :)
link
link
09 Nisan 2007
noonebelongsheremorethanyou

Bu sitenin sahibini tanıyanlar kim olduğunu görünce şaşıracaklar. Bu kadının yaratıcılığına hayranım. Ayakkabısının bir tekine "me", diğer tekine "you" yazıp elindeki kamerayla ayaklarını çeken bu bayan o malum filminde de beni çok etkilemişti.
link
link
05 Nisan 2007
03 Nisan 2007
wOw

Reklam ve pazarlama dünyasının yeni oyun alanı "online to offline" uygulamalar. Bununla ilgili daha önce de bazı örneklerden bahsetmiştim. Yani bilgisayar başında gün içinde devamlı haşır neşir olduğumuz msn ikonları, adres çubukları, pop up pencereler vb. grafiksel öğelerin fiziksel mekana taşınması olarak tanımlanıyor bu uygulamalar. Şimdilerde bu uygulamaların etkileyici örneklerini güncel sanat işlerinde daha fazla görüyoruz. Dolayısıyla kısa zamanda reklam dünyasının yeni malzemesi olmaya aday bu uygulamalar. Yukarıdaki örnek ise sanatçı Aram Barthol'un işi. Bilgisayar oyunlarındaki karakterlerin isimlerinin kafalarının üstünde yazmasından ilham almış. Sitesinde "wOw" ismini verdiği performansı hakkında detaylara ve videolara ulaşılıyor.
link
link
Etiketler: sanatsal